Baletti ja sen historia Suomessa

Baletti on klassiseen musiikkiin luota tanssityyli, joka on usein myös tarinan kertomista. Siinä käytetään tunnusomaisia ja erittäin kurinalaisia sääntöjä, jotka tekevät siitä klassisen lajin. Sana baletti tarkoittaakin italiaksi, pientä tanssia. Tällä kuvataan baletin esittävää teosta ja tanssiryhmää. Se on yksi taidetanssin muodoista ja samalla myös toimii kaikkein vanhimpana taidetanssina Suomessa ja muissa länsimaissa. Baletissa käytetään klassista tanssia, kansantanssipohjaista karakteritanssia ja miimistä elekieltä. Baletti on myös tavallaan samanaikaista näyttelemistä, nimittäin tanssin aikana tanssia kertoo tunteistaan kehonkielellään, jolloin myös katsojat pystyvät samaistumaan tiettyihin tunnetiloihin. Baletti ei siis ole pelkästään tanssia, vaan se on tarinankerrontaa yleisölle erilaisen kommunikaation avulla. Teokset taas usein vaihtelevat balettikuoron esittämien ryhmätanssien ja solistisien osuuksien välillä. Baletti voi olla ryhmässä samaan rytmiin tanssittua ryhmätanssia, paritanssia tai tarinan kerrontaa yksin tanssina. Usein miten baletti kuitenkin esitetään paritanssina, jonka mukana voi olla muista taustatanssijoita. Se on ballerinan ja ballerinan parin välistä tarinan kerrontaa, jonka apuna voi olla muita balettitanssijoita.

Klassisen balettitanssin määritteleekin erittäin kurinalaiset säännöt, joita tulee noudattaa baletissa. Nämä säännöt määrittelevätkin klassisen baletin kehonkielen. Tunnusmerkit klassiseen balettiin ovat pyrkimys keveyteen, eli painottoman illuusion luonti, ylväs ryhti ja jalkojen auki kierto. Ballerinojen painotonta olemusta korostetaankin varpaiden kärjillä tanssimisella. Baletissa koreografiat korostetaan tyylilajiin kuuluvan liikesanaston liikkeitä yhdistämällä, muodostaen ne tietyksi tarinaksi. Se onkin alun perin ollut Ranskassa ja Italiassa hovitanssina, joka opetettiin paremmalle väelle. Tarkoituksena oli erottua muusta tavallisesta kansasta. Tästä syystä baletissa onkin taituruuden lisäksi tärkeää korostaa tyylillistä oikeaoppisuutta. Tämä saavutetaankin vain nuorena alitetulla tiukalla harjoituksella. Balettiin perehtyneet pystyvätkin tämän tyylin perusteella arvioimaan, että minkä kouluoppien mukaan tanssija on koulutettu. Kaikkein arvostetuimmat tyylikoulut ovatkin ranskalainen tyyli, italialainen tyyli, venäläinen tyyli ja englantilainen tyyli, joita opetetaan näitä tyylejä opettavissa kouluissa.

Baletti Suomessa

Suomen ainoa ammatillinen balettitanssia esittävä oopperatalo on Helsingissä sijaitseva Suomen kansallisooppera ja baletti. Täällä esitetään oopperoita, baletteja ja konsertteja. Oopperatalolla on oma ammattilaisorkesteri, jota kutsutaan Suomen kansallisoopperan orkesteriksi. Heillä on 111 oopperamuusikkoa. Tämän orkesterin 50-jäseninen kuoro onkin Suomen ainoa ammattilaiskuoro. Oopperassa on myös 50 henkilön lapsikuoro. Oopperasolisteja taas on 8 vakituista ja välillä konserteissa käytetään vierailevia solisteja.Kansallisbaletissa on taas hieman alle 80 ammattitanssijaa ja taiteellisena johtajana toimii Madeleine Onne. Hän aloitti johtajana vuoden 2018 elokuussa. Kansallisbaletti on toiminut vuodesta 1993 tällöin valmistuneessa oopperatalossa, joka sijaitsee Hesperian puistossa. Se sijaitsee puiston pohjoisreunassa Mannerheimintien ja Helsinginkadun risteyksessä, Töölönlahden lähellä. Tämä onkin koti Suomen ainoalle balettiryhmälle. Kyseinen balettiryhmä perustettiin vuonna 1922. Kansallisbaletti pitää 85 esitystä ja noin kolmesta neljään ensi-iltaa vuodessa. Baletti esittääkin tunnettujen koreografioiden teoksia, kuten George Balanchinen, Patrice Bartin, John Cracon, Birgit Cullbergin, Jorma Elon, Mats Ekin, Sir Kenneth MacMillanin, Jiri Kylianin, John Neumeierin ja Rudols Nurejevin teoksia.

Kansallisoopperan

Kansallisoopperan yhteydessä toimii myös balettioppilaitos, joka muuttui viralliseksi oppilaitokseksi vuonna 1998. Tällöin se myös siirtyi osaksi Suomen virallista koulutusjärjestelmää ja se laskettiin Suomessa viralliseksi ammattikouluksi. Tällöin peruskoulun suorittanut pystyy hakemaan opiskelemaan suomen kansallisbaletin oppilaitokseen. Se tarjoaa 180 oppimispisteen koulutuksen ja antaa koulutuksen tanssijan perustutkinnolle. Nämä opinnot kestävät kolme vuotta. Nämä opinnot antavatkin valmiuden siirtyä tanssialan ammattitehtäviin tai jatkokoulutukseen baletissa. Oppilaitos valmistaakin kymmeniä ammattibalettitanssijoita vuosittain, joilla on erittäin hyvät valmiudet aloittaa myös kansainvälinen ura, koulun kansainvälisen arvostuksen ansiosta.