Historian kuuluisimmat baletit

Balettitanssi on upeaa sointuvan ja sulavan näköistä tanssia, jota esitetään musiikin säestyksellä tanssinäyttämöllä. Balettitanssijat noudattavat hyvin tarkkoja liikkeitä ja tanssi onkin erittäin haastavaa ja vaatii hyvää itsekuria. Baletti on yksi vanhimmista länsimaisen taidelajin muodoista. Baletin historiaan kuuluu paljon aatelisten elämää, upeita ja näyttäviä asuja, sekä draamaakin.

Baletti syntyi Italian ja Ranskan hoveissa 1400-luvulla. Aluksi se oli lähinnä hoviväen huviksi tanssittavaa tanssia ja jokaisen aatelisen tuli osata sen liikkeet ja askeleet. Kuten muunkin sen ajan tanssin, myös baletin laskettiin kuuluvan jokaisen kunnon aatelisen perussivistykseen. Tanssi kuului olennaisena osana erilaisiin hienoihin juhliin ja tilaisuuksiin. Balettia esitettiin erityisesti hääjuhlissa.

Todelliseen suosioon baletti alkoi päästä 1500-luvulla, kun eri aateliset ja kuninkaalliset alkoivat rahoittaa sen opetusta ja esittämistä. Siitä alkoi kasvaa suosittu tanssilaji. 1600-luvulla Ranskan kuningas Ludvig XIV oli erittäin innostunut baletista ja osallistui myös itse sen esittämiseen. Hän toi baletille huomattavasti lisää näkyvyyttä ja ensimmäiset balettikoulut perustettiin Ranskaan. Tästä alkoi baletin esittäminen tanssinäyttämöillä.

1800-luvulle tultaessa baletti oli yltänyt jo monen maan suosioon. Tällä vuosisadalla baletti oli hyvin taianomaista ja se haluttiin nähdä sellaisena. Mystisiin esityksiin oli lisätty hieman aineksia nykyelämästä. Naiset alkoivat olla päärooleissa, sillä nainen nähtiin romanttisena, herkkänä ja kauniina tanssijana. Tyllihameet ja balettikengät tulivat osaksi balettitanssia.

Erityisesti Venäjällä baletti saavutti todella paljon suosiota. Vielä tänäkin päivänä Venäjällä toimii maailman parhaita balettikouluja, ja historiasta on jäänyt elämään lukuisia baletteja kuten Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä. Baletti koki eniten muutoksia ja kehittymistä juuri Venäjällä, mistä sen kehitys levisi ympäri maailmaa. Monessa historiallisessa baletissa näkyy viitteitä menneistä ajoista ja niiden vaikutuksesta balettiin.

Balettien top 5

Joutsenlampi on ehdottomasti maailman tunnetuin ja arvostetuin baletti. Se on Pjotr Tšaikovskin säveltämä ja sen ensiestys nähtiin Bolsoi-Teatterissa Moskovassa vuonna 1877. Sen jälkeen sen alkuperäistä versiota on hieman muunnettu ja nykyään sitä esitetään usein Marius Petipan tekemänä versiona. Joutsenlampi on romanttinen kertomus prinssistä ja neidoista, jotka on taiottu joutseniksi. Suomessakin se esitettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1922.

Balettien top 5
Balettien top 5

Pähkinänsärkijä on niin ikään Pjotr Tšaikovskin säveltämä teos. Aluksi se ei ollut kovin suosittu baletti ja sen esittäminen koettiin hankalaksi sen erilaisten lavalle sopimattomien liikkeiden takia. Se on kuitenkin muodostunut aikojen saatossa yhdeksi maailman kuuluisimmista baleteista, jota esitetään edelleen monessa baletissa. Se kertoo Klaara tytöstä, joka joutuu unen ihmeelliseen maailmaan joulun alla. Jouluteeman takia sitä esitetäänkin useimmiten joulunaikaan.

Italialainen säveltäjä Cesare Pugni sävelsi yli 300 balettia elämänsä aikana. Hänen balettinsa olivat erittäin kuuluisia ja niitä on esitetty ympäri maailmaa monien kuuluisien tanssijoiden siivittämänä. Kuuluisin niistä lienee La Esmeralda, joka on koskettava kertomus mustalaistyttö Esmeraldasta, ystävyydestä ja menetyksestä. Nykyään La Esmeraldaa esitetään vain Venäjällä ja Yhdysvaltojen New Jerseyn baletissa.

Romantiikan tyylisuunnan vallitessa 1830-1850-luvuilla tehtiin lukuisia sen tyylin baletteja. Harvat niistä kuitenkaan ovat säilyneet tähän päivään asti. Yksi säilyneistä on Giselle, joka kuvastaa erittäin hyvin romanttista balettia. Sen ensiesitys nähtiin Pariisissa vuonna 1841. Siitä on tehty lukuisia sovituksia vuosien aikana ja sitä on esitetty Suomenkin kansallisbaletissa vuodesta 1998 lähtien.

Kuuluisasta Romeo ja Julia tarinasta on tehty myös oma sovitus balettiin, mihin se sopiikin erittäin hyvin tyylilajiltaan. Sergei Prokofjevin sävellystä on esitetty jopa pelkkänä musiikkina, ilman itse balettitanssia. Baletti on erittäin näyttävä kolmen osan esitys ja sitä on esitetty kuuluisissa baleteissa ympäri maailmaa kuten Lontoon Royal Balletissa.