Kuopio tanssii ja Helsinki kisaa

Vaikka Suomea ei varsinaisena baletin suurmaana voidakaan pitää, on balettia tanssittu Suomessa jo 1900-luvun alusta alkaen. Tuolloin Helsingissä toimi useampikin balettikoulu. Vuonna 1922 nykyisen Suomen Kansallisoopperan yhteyteen perustettiin balettiryhmä, sittemmin Suomen Kansallisbaletti,  joka toimii yhä edelleen.

Balettikentän aktiivisina puuhaihmisinä on usein nähty samoja naisia ja miehiä. Aktiivisuus on tuottanut hedelmää, ja Suomen nykyiset tanssitapahtumat ovat kaikki vakiinnuttaneet paikkansa tarpeellisina osina tanssin kehittyvää kenttää – niin ammattilaisten kuin harrastajienkin parissa. Suomi on kesäfestivaalien suurmaa. Siksi ei olekaan sattumaa, että kolmesta merkittävimmästä tanssitapahtumasta kaksi on kesäisiä festivaaleja. Ne ovat myös festivaalien tyypilliseen tapaan sijoittuneet muualle kuin suurimpien kaupunkien läheisyyteen: toinen itäisempään Suomeen, Savoon, ja toinen länteen, Pohjanmaalle.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu

Balettitanssija, tanssialan vaikuttaja, professori Doris Laine toimi Suomen Kansallisbaletin johtajana vuosina 1984-1992. Heti kautensa aluksi vuonna 1984 hän perusti Helsingin kansainvälisen balettikilpailun. Kilpailu on järjestetty nyt seitsemän kertaa, ensimmäisinä vuosina Helsingin Kaupunginteatterissa ja sittemmin Suomen Kansallisoopperassa. Laine sai idean kilpailun järjestämisestä Helsingissä oltuaan kutsuttuna useiden kansainvälisten tanssikilpailujen tuomaristoissa. Hän tälle hankki rahoituksen niin julkisista kuin yksityisistäkin lähteistä. Kilpailussa on useita vaiheita. Tanssijat tulkitsevat niin nykybalettia kuin klassistakin balettia. Kilpailussa on kaksi sarjaa, juniorisarja alle 20-vuotiaille ja seniorisarja 20-25 -vuotiaille. Suomalaisista kilpailussa on menestynyt esimerkiksi Kansallisbaletin Maria Baranova. Kilpailusta vastaavaksi elimeksi on vuonna 2005 perustettu Helsingin Kansainvälinen Balettikilpailu-yhdistys ry. Sen taustavoimissa vaikuttavat Doris Laine, Jorma Uotinen, Minna Tervamäki ja Kenneth Greve. Seuraavan kerran kilpailu järjestetään vuonna 2020. Edellisessä kilpailussa vuonna 2016 aasialaiset kilpailijat hallitsivat lähes kaikkien sarjojen kärkisijoja.

Kuopio tanssii ja soi

Koko pohjoismaiden vanhin ja laajin kansainvälinen taidetanssifestivaali on Kuopio tanssii ja soi. Festivaalin idean sai aikoinaan orkesterinjohtaja Lauri Siimes opintomatkalla Yhdysvalloissa. Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran kesäkuussa 1970, ja sen jälkeen se on järjestetty joka vuosi. Festivaali tarjoaa esitysten lisäksi työpajoja ja kursseja niin ammattilaisille kuin harrastajillekin. Viikon kestävä tapahtuma leviää ympäri Kuopion, ja tarjoaa esimerkiksi paljon ilmaisesityksiä. Joka vuosi festivaalin eri tapahtumissa lasketaan olevan kymmeniätuhansia vieraita. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii nykyään Jorma Uotinen, joka vaikuttaa myös Helsingin kansainvälisen balettikilpailun taustalla. Myös Doris Laine on toiminut festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 1982-1992. Vuonna 2018 Kuopio tanssii ja soi esitti muunmuassa Les Ballets Jazz de Montrealin teoksen ”Dance Me” ylistyksenä Leonard Cohenille. Compagnie Marie Chouinard toi festivaaleille teoksensa ”The Garden if Early Delights”, jossa Hieronymos Boschin maalaus herää henkiin. Vierailevia ryhmiä oli muunmuassa Kanadasta, Alankomaista, Ranskasta ja Intiasta. Lisäksi suomalaisen koreografina Carl Knifin teos sai kantaesityksensä.

Täydenkuun tanssit

Vajaan seitsemäntuhannen asukkaan Pyhäjärvi Pohjois-Pohjanmaallaon tullut tunnetuksi vireänä tanssikuntana jo kymmenien vuosien ajan. Täydenkuun tanssit-festivaali sai alkunsa siellä 1992. Aluksi festivaali keskittyi tanssin kouluttamiseen, mutta sittemmin se on kehittynyt omaan suuntaansa: kesäiseksi foorumiksi kaupunkien ulkopuolella. Näin se  tarjoaa tanssielämyksiä myös maaseudun katsojille. Lisäksi festivaali tarjoaa tarpeellisen, kokeilevan foorumin erityisesti nuorille  tanssijoille ja  koreografeille. Festivaali syntyikin aikanaan suureen tarpeeseen nykytanssin suosion kasvaessa räjähdysmäisesti. Haluttiin myös luoda tilaisuus keskusteluun ja elävään palautteeseen esiintyjien ja yleisön välillä.

Vuonna 2018 festivaalin tunnuslauseena oli ”tanssia ja musiikkia yli kulttuurirajojen”, ja ohjelma oli hyvin kansainvälinen. Esiintyjiä saapui Suomen lisäksi Burkina Fasosta, Belgiasta, Brasiliasta, Espanjasta, Irakista, Kongosta, Luxemburgista, Portugalista, Saksasta, Senegalista, Sveitsistä, Syyriasta ja Taiwanista.