Maailman kuuluisimmat baletit

Baletti tarkoittaa klassista tanssityyliä. Baletti tarkoittaa italiaksi pientä tanssia, joka baletti käytännössä on. Se on musiikin kanssa esitettävä pieni näytös. Baletti on tanssityylinä hyvin kurinalainen ja siinä käytetään tarkasti ennalta määrättyjä liikkeitä ja sääntöjä. Baletissa kaikki liikkeet on tarkasti hiottu täydellisiksi. Tämän takia baletin harrastaminen aloitetaankin jo pienenä, jolloin liikkeisiin ja sääntöihin pääsee niin sanotusti kasvamaan mukaan. Baletti on länsimaalainen tanssityyli ja on myös samalla yksi vanhimmista tanssityyleistä. Baletti onkin länsimaalainen tanssin taidemuoto, jossa tanssijat tekevät taiteelle ominaisia liikkeitä lavalla. Baletissa ja balettiteoksissa käytetään klassista ja kansantanssipohjaista karaktreri tanssia. Baletti ei kuitenkaan ole pelkästään tanssia, nimittäin tanssin lisäksi balettiin kuuluu tarinan kerronta, näytteleminen, miiminen elekieli, jolla kerrotaan esityksen tunteista ja kommunikointia. Esitys koostuukin baletin ryhmätansseista eli niin sanotuista baletin kuorojen osuuksista, sekä yksittäisistä osuuksista. Yksittäisissä osuuksissa on aina vain yksi tai muutama tanssija. Usein baletissa pääesiintyjinä on pääpari, jolla on yhteisiä duo-osuuksia ja heidän tanssinsa on kaikkein pisimmälle vietyä. He kertovat yleisölle tarinan kulun. Baletti onkin yksi maailman arvostetuimmista taiteen muodoista ja kuuluukin usein niin sanotun yläluokan harrastukseksi. Balettiesityksiin on tarkat pukukoodit ja usein liput saattavat olla hyvinkin hinnakkaita.

Baletti onkin erittäin kurinalaista ja tarkkaa harjoittelua. Tämän takia menestyneeksi balettitanssijaksi pääsemiseksi on tanssi aloitettava jo muutaman vuoden iässä. Klassisen baletin pääpiirteinä onkin tarkan ja kurinalaisen tanssin kanssa painottomuuden illuusio, johon baletissa pyritään. Tätä korostetaan sillä, että tanssijat tanssivat aina varpaiden kärjillä, ylväällä ryhdillä ja jalkojen auki kierrolla. Baletissa koreografiat usein tehdäänkin yhdistelemällä eri liikesanaston liikkeitä. Tyylilajin ennalta määrätyt liikkeet ovatkin todella tarkkoja ja vaativat tekniikkaa.

Baletti on taas saanut alkuperänsä Ranskasta ja Italiasta. Tällöin baletti on hoviväen perus sivistykseen kuulunut taito, joka eritti hoviväen muusta kansasta. Tämä näkyykin baletista, nimittäin baletin teknisen osaamisen ohella on erittäin tärkeää osata tyylillinen oikeaoppisuus, joka on saanut alkunsa hoviväestä. Baletin ammattilaiset ja tietäjät osaavatkin sanoa jo tyylilajin perusteella, että missä koulussa baletti on opittu. Kaikkein kuuluisimmat ja tärkeimmät koulut ovatkin ranskalainen, italialainen, venäläinen ja englantilainen. Kaikkein osaavimpia ja intohimoisimpia baletinharrastajia ja tanssijoita kutsutaan baletomaaneiksi.

Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä

Joutsenlampi on ehdottomaksi kaikkein suosituin ja tunnetuin baletti maailmalla. Se on myös kaikkein arvotetuin balettiesitys, josta tehdään jatkuvasti uusia versioita. Se myös usein kuuluu perusesityksiin jokaisessa balettilaitoksessa. Esityksen on säveltänyt venäläinen Pjotr Tsaikovsk. Esitys nähtiin ensimmäistä kertaa Bolsoi –teatterissa vuonna 1877. Bolsoi teatteri sijaitsee Moskovassa ja on yksi maailman kuuluisimmista teattereista. Alkuperäinen esitys on kuitenkin muunneltu hieman ja nykyään tunnettu joutsenlampi on Marius Petipan tekemä muunnos alkuperäisestä. Joutsenlampi on erittäin romanttinen prinsessa kertomus. Kertomuksessa esiintyy neito, joka on taiottu joutseneksi, jonka prinssi löytää ja saa purettua taian. Suomessa joutsenlampi on esitetty ensimmäisen kerran vuonna 1922.

Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä
Joutsenlampi ja Pähkinänsärkijä

Pähkinäsärkijä on taas toinen Pjotr Tsaikovskin säveltämä näytös, joka päätyi klassikoksi. Pähkinänsärkijä onkin ensimmäinen baletti, joka rikkoi baletin sääntöjä, eikä tämän takia noussut aluksi kovin suosituksi. Sitä kuitenkin lopulta opittiin arvostamaan ja jälkeenpäin siitä tuli yksi maailman arvostetuimmista baleteista. Pähkinänsärkijä onkin edelleenkin yksi maailman esitetyimmistä baleteista, jota esitetään edelleenkin hyvin ahkerasti. Pähkinänsärkijä on jouluesitys, joka kertoo tytöstä. Esityksessä tyttö joutuu ihmeelliseen taika maailmaan joulun aikaan. Tästä alkaakin taianomaisten tapahtumien kierto, ennen kuin tyttö pääsee takaisin oikeaan maailmaan tästä lumoavasta maailmasta.