Pavlova

Baletin historiassa monet suurnimet, niin naisista kuin miehistäkin, ovat lähtöisin Venäjältä. Urat baletin parissa heijastavat aina vahvasti omaa aikaansa. Anna Pavlova oli ensimmäinen maailmaa oman tanssiryhmänsä kanssa kiertänyt tanssija, Mihail Baryshnikov loikkasi Neuvostoliitosta länteen vapaamman taiteellisen ilmaisun perässä ja Adabel Guerrero on nykyballerina – malli, laulaja ja burleskitaiteilija, muun muassa.

Todellinen prima ballerina

Anna Pavlova (1881-1931) oli venäläissyntyinen balettitanssija. Hän syntyi Pietarissa ja sai balettikoulutuksen Mariinski-teatterissa. Hän myös esiintyi siellä suurimman osan uraansa, suurissa, klassisissa balettiteoksissa. Uransa loppuvaiheessa Pavlova teki maailmankiertueita oman tanssiryhmässä kanssa. Hän oli ensimmäinen maailmaa oman ryhmänsä kanssa kiertänyt ballerina. Hän kiersi ryhmineen kaikkialla, muun muassa Etelä-Amerikassa ja Intiassa, herättäen ihailua ja huomiota. Pavlova oli tanssityyliltään hyvin eläytyvä, ja hänen tanssinsa oli myös teknisesti moitteetonta.Palveleva ihastui balettiin jo pikkulapsena. Kymmenvuotiaana hän aloitti omat opintonsa Vaganovan balettiakatemiassa, joka on yksi maailman arvostetuimmista balettikouluista, ja edelleen toiminnassa Pietarissa. Opinnot eivät olleet helpot, Pavlovan fysiikka tuotti hankaluuksia sillä se ei vastannut ajan ihanteita. Kompensoidakseen hän harjoitteli erityisen paljon, hioi tekniikkaansa täydelliseksi ja otti lisätunteja aikansa tärkeimmiltä opettajilta.Valmistuttuaan 18-vuotiaana Pavlova aloitti uransa Mariinski-teatterissa. Hän sai nopeasti kriitikkojen ylistystä ja tanssikin tulevina vuosina kaikki teatteriin tärkeimmät roolit. Erityisen kuuluisaksi Pavlova tuli soolostaan kuolevana joutsenena.

Oman tanssi seurueensa kanssa Pavlova kiersi maailmaa kaksikymmentä vuotta. Hän matkusti kaikkialla maailmassa mihin ylipäänsä saattoi matkustaa, ja tutustutti balettiin myös tuhansia sellaisia ihmisiä, jotka eivät koskaan aikaisemmin olleet nähneet minkäänlaista länsimaista tanssia.Pavlova kuoli keuhkokuumeeseen vain 42-vuotiaana. Keuhkokuume olisi vaatinut leikkaukseen, jonka jälkeen tanssiminen olisi lääkärien mukaan ollut mahdotonta. Pavlovan kerrotaan kieltäytyneen leikkauksesta sanoen: ”jollen voi tanssia, en halua elääkään”.

Kirovin baletista Sinkkuelämää-sarjaan

Mihail Baryshnikov (1948-) opiskeli samassa Vaganovin balettiakatemiassa kuin Pavlova aikoinaan. Valmistuttuaan hän sai heti kiinnityksen Kirovin Balettiin. Kirovilaisten ollessa kiertueella Kanadassa vuonna 1974, jolloin hän oli 26-vuotias, Baryshnikov anoi turvapaikkaa Torontosta. Hän sai sen, ja matkusti sittemmin Yhdysvaltoihin, jossa elää ja työskentelee edelleen.

Hän työskenteli American Ballet Theatre:ssa 25 vuotta, pitkään myös seurueen taiteellisena johtajana. Baletin lisäksi Baryshnikov on tanssinut modernia tanssia. Lisäksi lisäksi hän on näytellyt sekä Broadwayllä että television saippuasarjoissa, tunnetuimpana Sinkkuelämää, jossa hän esittää kuuluisaa venäläistä kuvataiteilijaa Alexander Petrovskyä. Baryshnikovia pidetään äärettömän taidokkaana tanssijana, joka on lisäksi aina ollut ennakkoluuloton  ja kokeilunhaluinen. Itse asiassa pääsyynä loikkaamiseensa Neuvostoliitosta hän on kertonut olleensa sen, että maassa pidettiin tuolloin niin tiukasti kiinni omasta tanssitraditiosta. Baryshnikov näki tv:ssä ja kiertueella vilahduksia länsimaisista kiinnostavista koreografioista ja tuotannoista, ja halusi myös itse päästä kehittymään tanssijana vapaammin.

Adabel Guerrero

Yksi esimerkki kuuluisissa tämän  päivän tanssijoista on Adabel Guerrero (1978-). Balettitanssijan lisäksi hän burleskitaiteilija, näyttelijä, cabaree-showesiintyjä, valokuvamalli, laulaja, tv-panelisti ja tv-emäntä. Hän on hyvin tunnettu ja seurattu henkilö kotimaassaan Argentiinassa – todellinen superjulkkis.

Guerrero sai koulutuksessa La Platon tanssikoulussa ja aloitti uransa Ballet del Teatro Argentino:ssa. Hänet keksittiin pian lisäksi myös teatterilavoille, etenkin cabaree’hen. Cabareeta Guerrero on tehnyt lähes koko uransa, parikymmentä vuotta. Valokuvamallina hän on esiintynyt poseeraten useita kertoja myös eroottisissa kuvasarjoissa, esimerkiksi  Argentiinan Playboyssa. Hän on esiintynyt ja esiintyy lukuisissa TV-ohjelmissa, ja emännöi nykyään myös omaa tanssikouluaan. Lisäksi hän esiintyy burleskiesityksissä ja on esiintynyt useiden musikaalien päärooleissa.