Tanssiminen Vie Mukanaan

Ihminen on tanssinut koko aikakautensa. Monet eläinkunnastakin tanssivat.

Tanssi yhdistää ja vie transsiin, se viestii sotaa, rakkautta, lisääntymistä ja tunteita. Se on keino näyttäytyä ja olla vahva oma itsensä. Eläinkunnassa tanssimisen tarkoitus on viestiä mahdolliselle parittelu kumppanille voimaa ja väkevyyttä. Se on lähinnä urosten juttu ja naaraat menevät mukaan tanssiin myöntymyksen merkiksi. Mitä ikinä se sitten onkaan nykypäivänään, ei ole kuitenkaan täysin verrattavissa eläinmaailmaa ja sen aikojen alkuiseen tarkoitukseen.

Tanssi ihmisten keskuudessa

Tanssimisella on haettu alkujaan muun muassa erilaista transsi tilaa, muinaiset noidat ja shamaanit hakivat tanssilla itselleen sellaisia voimia ja tuntemuksia, jotka veivät henkimaailmaan. Nuotiolla tanssittiin, koska haluttiin kertoa voimakkaita tarinoita. Luotiin esityksiä, joilla näytettiin luonnon kuin jumaltenkin voimia. Tanssi on aina ollut henkistä. Siinä on ollut jotain mystistä. Toisissa kulttuureissa veressä on niin kova rytmisyys, että jo pikku lapsetkin saavat siitä osansa. Joissakin paikoissa jo sellaisetkin vauvat, jotka eivät osaa vielä puhua, he tanssivat. Jotain siinä siis on sellaista, jota emme ehkä osaakaan ihan selittää. Jos totta puhutaan, koko musiikki ja musikaalisuus ja rytmi on hieman mystinen juttu. Se, miten me ihmiset maan päällä olemmekaan keksineet rytmin ja musiikin ja tanssimisen sen tahtiin on mysteeri. Miksi me olemme kiinnostuneita tuottamaan rytmikästä ääntä ja liikkumaan sen tahtiin. Jos totta puhutaan, sitähän se tanssi on. Korvakäytäviin tärykarvoille tulee tasaista rytmiä oli soitin tai pauke mikä tahansa. Sen jälkeen aivomme osaa yhdistää kehomme tuottamaan lihaksistollaan jonkinmoisia liikkeitä sen tahtiin. Se on upeaa kehon yhteistyötä. Se yhdistää ulkomaailman ja sisäisen kehon ja mielen toisiinsa. Avaako se sitten jotakin väyliä, tiedä häntä.

Nykypäivän tanssiminen

Tanssimista on kaikenlaista. Siitä on tehty kulttuurinen asia, urheilulaji, yhdistävä tekijä ihmisten parissa, keino löytää parittelukumppani ja vietellä, se tyydyttää mielihaluja niin sen tekijälle kuin sen näkijälle. Sitä harrastetaan yksin, ryhmässä ja parin kanssa. Sitä voidaan harrastaa maalla, meressä ja jopa taivaallakin nykypäivänä. Sitä harrastetaan kaikkialla maailmassa koko ajan. Lähes jokainen ihminen on joskus elämänsä aikana ottanut tanssi askeleen, jos toisenkin. Toiset taas eivät tanssi yhtään. Tuntevatko he kuitenkin rytmin? Nauttivatko he musiikista lainkaan? Tanssilla on historiaa enemmän kuin millään muulla taiteen lajilla. Jopa kaikkein muinaisimmissa luolamaalauksissa on kuvia tanssista. Se mistä tanssi on tullut, on vaikea sanoa. Useinkaan eläinten ei olla kuvailtu tekevän tanssi liikkeitä. Mutta jos asiaa toden teolla alkaa filosofisesti pohtimaan, onhan tanssin liikkeet ja kaikki liikkeet usein eläinmaailmasta. Oli se sitten lintu, joka liittää taivaalla tai hyppivä jänis. Aikoinaan ja vieläkin jossakin päin etäistä maailmaa, jossa ei maailman menosta välitetä, on kansoja ja kansakuntia, joiden rituaaleihin kuuluvat sotatanssit. Sotatanssien idea on siinä, että soturit saavat adrenaliinin virtaamaan suonissaan, kehot valmistautumaan taistoon ja mielet kiinni siihen, että kohta räiskyy. Sotatansseilla peloteltiin myös vastustajaa ja mitä voimakkaampi uhka tanssista lähti, sen pelottavampi hyökkääjä oli. Nykypäivän tanssiminen kuitenkin perustuu siihen perinteiseen ajatusmaailmaan, että tanssilla vietellään. Mutta nykymaailmassa se on toden teolla kuitenkin monessa muodossa varteen otettava viihteen muoto sekä urheilulaji. Se tarjoaa siis kaikkea ja kaikille ja siksi tanssiminen onkin kiehtovaa ja upeaa oli siinä kyse minkälaisesta tanssista tai tanssimisesta tahansa. Tanssi kuuluu ihmisille, kaikille meille ympäri maailmaa.