Tanssin Vaikutukset

Kuuntelet kuubalaista jazzahtavaa kaunista musiikkia, lantiosi tahtoo keinoa sen mukaan ja pieni hytkyntä alkaa. Yllättäen kuulet ja tunnet musiikin eri lailla. Kuulet sen pienet sykkeet ja joka aistisi tuntee taustalla rummuttavan rytmin luissa ja ytimissään.

Kehossa hiipii kylmiä väreitä ja pääsi tanssahtelee hieman musiikin tahtiin. Vaivut pieneen humalan kaltaiseen tilaan. Musiikki vaihtuu ja mielesi muuttuu. Yhtäkkiä tunnet piristyväsi. Musiikki vie sinut ajatuksissasi keskelle ihmisjoukkoa, jossa kaikki ilakoivat ja tanssivat. Suusi kääntyy hymyyn ja aaltoileva tanssahtelusi muuttuu rytmikkääksi olkien kohautukseksi. Taas vaivut syvälle rytmikkääseen kuunteluun ja kuulet musiikin eri lailla kuin ilman pientä eläytymistäsi mukana. Lihaksesi heräävät. Kehosi lämpiää. Istut vielä aloillasi, mutta olet juuri ja juuri kykeneväinen pysymään istualtasi. Mielesi tekee tanssi. Mielesi kertoo sinulle, että nyt nouset ylös, suljet silmäsi ja annat mennä.

Tanssi vapauttaa

Oletko koskaan kokeillut tanssia niin, että sinulla ei ole siihen fiilistä. Varmasti olet. Jokainen on. Se tuntuu hassulta ja epämukavalta. Kehosi ei liiku rytmiin ja tuntuu nihkeältä. Lihaksesi tuntuvat kankeammilta kuin koskaan ja olosi ei ole rento. Päätät kuitenkin jatkaa. Päätät antaa fiiliksen olla. Tunnet jalkojesi hieman löytävän rytmiä. Pieni rytmi nostaa hieman pulssiasi ja kuin hetken lennosta tunnet kuinka se kankeus, joka vaivasi on poissa. Hetken päästä tunnet myös keskivartalosi lähtevän mukaan rytmiin. Lanteesi keinuu. Rauhallisesti puolelta toiselle. Keinuen, etsien. Kehossasi erilaiset lihakset nytkähtelevät ja liikkuvat yllättäen musiikin tahdissa. Kätesi vapautuvat. Tunnet etsiväsi aaltoilevaa rytmiä käsiisi. Mielesi lakkaa tehdä sulkea silmiäsi tai tehdä jotain rentouttavaa kasvoillasi. Pieni venyttely ehkä auttaa. Lopulta lähdet mukaan. Viimeisetkin rippeet pidättäytyvästä luonteestasi on poissa ja annat musiikin vaeltaa kehollasi kuin asuntoauto matkallaan maailman ympäri. Musiikin tahti vie kehoasi kuin meri vie siinä keinuvaa laivaa. Jotain vapauttavaa ihanaa energiaa virtaa sisääsi ja lopulta valahtaa koko kroppaasi kuin lämmin suihku. Ja sitten mennään. Lanteet keikkuvat puolelta toiselle, kätesi ohjaavat rytmiä. Kaulasi notkuu ja välillä hakee lisää tempoa ja rytmiä nyökkäilystä edestakaisin. Suusi kääntyy ulospäin, huulesi aukeavat raukeudesta. Mielesi rentoutuu. Olet vapaa. Olet vapautettu elämän kahleista ja rytmisi vie sinua, etkä sinä vie rytmiä. Tätä on tanssiminen parhaimmillaan. Kaunista kehon kieltä, jota liikuttaa omat aivosi.

Tanssi parantaa

Jäykkä niska, turvonneet jalat ja jännittynyt selkäranka aukeaa. Pumppaavaa tuoretta verta sykkii kehosi joka jäseneen. Arastavat päänsäryt lähtevät ja kasvojesi jännitteet laukeavat. Stressistä aiheutuvat murheen rypyt suoristuvat. Nautit. Nautinto näkyy koko kehossa. Se herättelee eloon sellaisia lihaksia, mitä muuten ei ole ollut hetkeen käytössä. Se parantaa koordinaatiotasi ja itse arvoasikin jopa. Tunnet kehosi paremmin ja paremmin ja alat suhtautua siihen armollisemmin kuin yleensä. Rakastat itseäsi enemmän, kun tanssit ja tästä syystä jokaisen kannattaa uskaltaa heittäytyä tanssin tunnelmaan ja kokeilla sitä rauhoittavan ja ihan todellakin kaunistavana hoitomuotona. Vaikka yksin kotona, kun kukaan ei ole näkemässä. Sitä kokemusta ei ole pakko jakaa ja tehdä kaikkein muiden kanssa. Se voi olla oma pieni salainen rentoutus keinosi. Tai se voi olla jotain, minkä jaat henkilön kanssa, kuka on voittanut luottamuksesi. Sitä voi käyttää lähentämään kaksi ihmistä ja tuomaan energiaa. Tanssin parantava voima on mieletön. Sen voima on lempeä ja leuto ja silti niin voimakas ja antava. Se tekee meistä vahvoja, mutta armollisia.