Tanssityylejä lapsille

Liikunta on lapsille ja nuorille hyvin tärkeä osa kehitystä, sillä paitsi että se vaikuttaa kehittyvän kehon toimimiseen, se hioo myös erilaisia sosiaalisia taitoja. Tanssiminen on eräs hyvä tapa liikkua: siinä yhdistyvät mainiosti kehon hallinnan ja ryhdin paraneminen, liikunnan ilo, ja myös usein ryhmässä olemisen opettelu. Monet vanhemmat valitsevatkin mielellään tanssimisen yhdeksi harrastukseksi lapsilleen. Mutta mitkä sitten ovat parhaita ja monipuolisimpia tanssityylejä lapsille ja nuorille, sillä tällä saralla on todella paljon valinnanvaraa? Kannattaa varmasti selata eri tanssikoulujen ja -studioiden nettisivuja, sillä niistä löytyy paljon tietoa ja ideoita lapsen tanssiharrastuksen tiimoilta. Täytyy myös tietysti ottaa huomioon lapsen ikä ja hänen luonteensa, mieltymyksensä ja taipumuksensa. Mutta on kuitenkin muutamia tanssilajeja- ja tyylejä, jotka ovat kuin luotuja juuri lapsille.

Muskaritanssi ja Happy Feet -tanssi

Kaikista pienimmille eli alle kouluikäisille on olemassa omat tanssinsa, joissa oikeastaan tutustutaan tanssin ja musiikin perusteisiin vielä hyvinkin leikinomaisesti. Tärkeätä on, että lapsi tutustuu omaan kehoonsa tanssin keinoin, ja samalla hänen sosiaaliset taitonsa vahvistuvat ja motoriikkansa kehittyy. Happy Feet -lastentanssikurssi on omiaan juuri tähän. Myös Muskaritanssitunneilla edetään täysin lasten oppimistahdin mukaan, ja tutustutaan myös rytmisoittimiin ja näin harjoitetaan sävelkorvaa. Laulua ja leikkiä yhdistetään tanssiin, ja näin lapsi oppii  tuntemaan kehonsa ja sen mahdollisuudet. Valmiudet jatkaa haastavampien tanssilajien pariin kehittyvät kuin huomaamatta, ja samalla saadaan kokea kokonaisvaltaista liikunnan iloa.

Muskaritanssi ja Happy Feet -tanssi

Baletti

Klassista balettia pidetään usein ikään kuin tanssimisen “selkärankalajina”, sillä se on vanhin taidetanssityyleistä. Balettitanssi ilmaisee kauniisti eleganssia ja viehkeyttä, mutta myös tarkkuutta ja kurinalaisuutta. Monesti vanhemmat miettivät mikä olisi paras ikä aloittaa balettiharrastus; tähän ei kuitenkaan ole yksiselitteistä vastausta. Satubaletti voidaan aloittaa jo 4-5 vuoden iässä, ja siirtyä siitä vähitellen iän karttuessa eteenpäin – näin lapsen kasvava keho mukautuu baletin vaatimuksiin hyvin. Joidenkin mielestä baletti tulisi aloittaa viimeistään 9-10 -vuotiaana, varsinkin jos aiempaa tanssikokemusta ei ole. Jokainen perhe tekee tietysti omat päätöksensä asiasta. Baletti on joka tapauksessa tanssilaji, joka kehittää lasta hyvin monipuolisesti: paitsi että fyysinen kunto ja tasapaino kehittyy, myös lapsen keskittymis- ja oppimiskyky parantuu ja itsetunto saa valtavasti tukea. Kannattaa muistaa lisäksi, ettei baletti ole vain tytöille: myös pojat ovat tervetulleita baletin maailmaan!

Hip hop

Lapset rakastavat yleensä vauhdikkaita ja monipuolisia tanssilajeja, eikä hip hop ole mitenkään poikkeus. Tämä tyylilaji on hyvinkin vapaamuotoinen ja hauska, mutta vaatii myös paljon taipuisuutta ja joustavuutta. Toisaalta improvisointi on tärkeä osa hip hopia, joten lapsi voi toteuttaa tässä omaa luovuuttaan ja ilmaisukykyään. Varhaisilla hip hop -tanssitunneilla pyritään opettamaan joitakin perusliikkeitä, ja sen jälkeen lapset voivatkin edistyessään yhä enemmän toteuttaa omia improvisointejaan. Hip hopissa on monesti tärkeää myös se, että lapsi pääsee tanssimaan sellaisen musiikin tahdissa jota he paljon kuuntelevat, ja myös näkevät tanssittavan esimerkiksi televisio-ohjelmissa. Hip hop -tanssi kehittää loistavasti kehotietoisuutta, ja on erinomaisen tehokasta liikuntaa sydämen toiminnan kannalta. Unohtaa ei kannata myöskään sitä, että tämän harrastuksen parissa löytyy myös ystäviä, ja itsetunto kehittyy.

Diskotanssi

Mitä, lapset muka diskoilemassa? Luit aivan oikein; vaikka diskotanssien historia alkoikin 1970-luvun urbaanista yöelämästä, on se liikunta- ja tanssilajina hyvinkin olennainen vielä nykyään. Se kehittää kehon tasapainoa, hapenottokykyä ja lihasvoimaa siinä missä perinteisemmätkin tanssimuodot. Ja mikä hauskinta, me vanhemmat voimme monesti jakaa hieman omaa nuoruuden perintöämme lapsillemme diskotanssin muodossa; kannattaa tuoda esiin ne omat parhaat tanssilattialiikkeemme ja nauttia diskomusiikista ja tanssista yhdessä jälkikasvun kanssa. Joka tapauksessa, valitsimmepa lapsemme tanssiharrastuslajiksi minkä tahansa tanssin, voimme olla varmoja että se on yksi parhaimmista harrastuksista mitä lapsella voi olla.