The Royal Ballet

Royal Ballet on suurin brittiläinen balettiseurue. Se on yksi maailman kuuluisimmista ja arvostetuimmista balettiseurueista, jonka esityksiä käydään mielellään katsomassa vuosi toisensa jälkeen.

Royal Ballet on yksi maailman harvoista yrityksistä, jotka työllistävät peräti neljää Prima ballerina assolutaksi nimitettyä balettitanssijaa. Heistä kolme opiskeli Royal Balletin virallisessa balettikoulussa. Royal Ballet on siis kaikenkattava, ammattitason balettiseurue, jonka tanssijat ovat maailman huippuluokkaa. Royal Balletin tarkoituksena on levittää baletin aikaansaamaa iloa mahdollisimman monelle. Lisäksi Royal Balletin oma balettikoulu kouluttaa alalle vankkoja ammattilaisia, joilla on mahdollisuudet mihin tahansa baletin saralla.

Historia

Irlantilaissyntyinen balettitanssija Dame Ninette de Valois perusti balettikoulun vuonna 1926. Muutaman vuoden kuluttua, vuonna 1931, hän perusti Royal Balletin. Balettiseurue kantoi vielä tuolloin nimeä Academic of Choreographic Art. Se toimi aluksi tyttöjen tanssikouluna. Royal Balletin merkittävinä esityksinä pidetään sen vuoden 1946 täysimittaista esitystä, Prinsessa Ruususta. Esitys oli merkittävä sen vuoksi, että Royal Ballet oli ollut aiemmin suljettuna sodan vuoksi. Royal Ballet juhli 75-vuotisjuhlaansa toukokuussa 2006 ja tuolloin Prinsessa Ruusunen esitettiin uudelleen.

Royal Ballet työllistää nykyään 100 tanssijaa ja lisäksi siellä työskentelee erilaisia ryhmiä. Balettiseurueen johtajana toimii Kevin O’Hare, joka aikoinaan, vuonna 1984,  valmistui Royal Balletin balettikoulusta. Hän toimi tanssijana 35 ikävuoteen saakka. Royal Balletin henkilökunta koostuu alan vankoista ammattilaisista, joilla on huikeat taidot luoda uusia, upeita koreografioita, näytöksiä ja musiikillisia kokonaisuuksia.

Tapahtumia

Tämän kuninkaallisen baletin taidokkaista esityksistä pääsee nauttimaan neljä kertaa kesän aikana. Vuoden 2019 tarjontaan kuuluu balettiesityksiä, kuten Romeo ja Julia, Margot Fonteyn kunniaksi tehty esitys sekä Ballet Black. Lisäksi Royal Ballet järjestää erilaisia tapahtumia kaikenikäisille. Esimerkiksi “Dance with The Royal Ballet” on tapahtuma, jossa pääsee kokeilemaan samoja tansseja kuin o on esitetty Royal Opera Housessa. Muita Royal Balletin tapahtumia on esimerkiksi tanssijoiden harjoitusten seuraaminen.

Royal Balletin esityksiä esitetään myös taltiointeina ympäri maailman. Esimerkiksi Helsingissä sijaitseva Riviera esittää baletteja muutaman päivän viiveellä niiden alkuperäisestä Lontoon esityspäivästä. Esityksiä ihastellessa asiakkaat voivat tilata itselleen erilaisia syötäviä. Taltioinnit ovat alkuperäisellä kielellään, tekstityksen ollessa englanniksi. Toukokuussa 2019 on esimerkiksi mahdollista käydä katsomassa reilun kolmen tunnin mittainen Kolmen Baletin Ilta (Within the Golden Hour, Uusi Cherkaouin Koreografia ja Flight Pattern). Elokuvasalin baarista voi tilata herkkuja ja juomia koko näytöksen ajan.

Balettikoulu

Royal Balletin virallinen koulu on nimeltään Royal Ballet School, joka on yksi maaillman johtavista klassisen baletin kuluista. Koulun oppilaat koulutetaan balettitanssijoiksi Lontoon ja Birminghamin Royal Balleteja varten. Koulu on ollu toiminnassa jo vuodesta 1926 lähtien ja siellä opiskelee 11-19 -vuotiaita nuoria.Balettikouluun otetaan oppilaita taitojen ja potentiaalin perusteella. Hakijoilla ei tarvitse olla alan koulutustaustaa eikä muitakaan tekijöitä oteta huomioon. Oppilailta edellytetään kovaa työtä ja omistautumista koko koulutuksen ajan. Koulun oppilaista on tullut mm. tanssijoita ja koreografeja maailmankuuluihin esityksiin. Jotkut oppilaat päätyvät töihin teattereihin, televisioon ja elokuviin saakka. Oppilaita tulee ympäri maailman ja he asuvat opiskelun aikana oppilaille tarkoitetuissa asuntoloissa. 11-16 -vuotiaat voivat asua White Lodgessa ja vanhemmat, 16-19 -vuotiaat, asuvat Covent Gardenissa.

Balettikoulun kesto on kahdeksan vuotta. Koulutus on suunniteltu niin, että tanssija saa parhaat mahdolliset edellytykset maailmanlaajuiselle uralle. Tilanne on niin hyvä, että 100% valmistuneista tanssijoista ovat kirjoittaneet sopimuksen jonkin balettiyrityksen kanssa. Oppilailla on koulutuksen aikana mahdollisuus kokeilla työskentelyä Royal Balletin muissa yrityksissä ja tämä helpottaa tulevaa työuraa.